Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri Bakımı

Gazlı yangın söndürme sistemleri bakımı, genel olarak korunacak ortamdaki malzemelerin kıymetli olduğu ve su ile söndürme sistemlerinin kullanılamayacağı yöntemlerde tercih edilmektedir. Kullanım alanlarına bakıldığı zaman seçimlerde genellikle elektrik yalıtımı gereklilik durumu gibi durumların ölçülmesi gerekir ve alnında uzman kişilerce yapılmalıdır. Gazlı yangın söndürme sistemlerinin kullanım alanlarına bakıldığı zaman,

  • Yüksek, orta ve alçak gerilim odaları
  • Kütüphaneler, tarihi eserlerin bulunduğu yerler.
  • Yanıcı ve patlayıcı malzemelerin kullanıldığı yerler.
  • Arşiv odaları, kontrol odaları ve test laboratuvarları.
  • Bilgisayar odaları, kayıt depoları, elektrik kabinleri.
  • Trafo ve şalt odaları, komünikasyon merkezleri.

Gazlı Söndürme Sistemleri Çalışma Prensibi

Elektronik yangınlarda gazlı yangın söndürme sistemleri oldukça etkilidir. Köpük, su veya toz söndürme sistemlerinin etkili olmadığı durumlarda kullanılabilir. Gazlı söndürme sistemleri en temiz söndürme sistemleri olmaktadır. Bu sistemin sıkça tercih edilme sebebine bakıldığında biri yangın söndürme sistemi sonrasında enkaz bırakmaması olmaktadır. Ortamdaki eşyalara zarar vermez. Gazlı söndürme sistemleri çalışma prensibi bakıldığı zaman,

  • Gazlı yangın söndürme sistemleri en temiz sistemlerdir bu söndürme sistemlerinin mantığı bakıldığı zaman yanıcı madde ile oksijen arasındaki bağı yanmayan gazlar ile kesme şekline ilerlemektedir.
  • Tüm yangın söndürme sistemlerinde yangını söndürmek için gaz kullanılmaz fakat özellikle elektronik bölgelerde kullanılması gerekmektedir.
  • Yangın söndürme sistemleri gazlı olarak kullanıldığı zaman söndürüldükten sonra herhangi bir temizlik gerekmemektedir.

Gazlı Söndürme Sistemlerinde Kullanılan Gaz

Gazlı söndürme sistemlerinde kullanılan gaz bakıldığı zaman gazlı yangın söndürme sistemlerinde yangını bastırmak için birkaç farklı türde gaz kullanılır ve kullanılan en yaygın gazla karbondioksit ve FM200 ile FK-5-1-12 olmaktadır. Asal yani İnert gazlar ise Argon, Azot, Argonite, Inergen olabilmektedir.

Özellikle FM200 ile FK-5-1-12 gazları temiz yangın söndürme sistemi türleridir. Bununla birlikte temiz maddeler parçalara zarar vermez ve genellikle makine ve elektrikli ekipmandaki yangınları bastırmak için kullanılabilir. Güvenilir gaz çeşitleridir ve insan sağlığı için tehlikesi bulunmaz bu sebeple elektrik odaları gibi alanları koruma amacı ile için gazlı söndürme sistemleri kullanılabilir.

Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri

Yangın durumu insanların hayatına ve mallarına direkt olarak zarar vermektedir. Meydana gelen yangınlarda kendi içerisinde farklı sınıflara ayrılabilmektedir. Farklı sınıflara ayrılan yangınlarda farklı söndürme sistemleri ile söndürülür. Gazlı yangın söndürme sistemleri bakıldığı zaman C sınıfı kapsamında söndürülmektedir. Gazlı yangın söndürme sistemleri nasıl kullanılır bakıldığı zaman,

  • Gazlı yangın söndürme sistemleri kullanılırken yangının kaynağı kesilerek soğutma işlemi uygulanır.
  • Belirtilen herhangi bir yerde yangın çıkması durumunda yangına ilk müdahalenin yapılması önemlidir böylece büyük bir felaket meydana gelmez.
  • Ateşe mümkün olduğu kadar yangın söndürme tüpü kullanılırken yaklaşılması gerekir. Bununla birlikte tetik mekanizmasını kilitleyen pim çıkartılır.
  • Yangın söndürme sisteminde tetiğe sonuna kadar basılır. Sonrasında ise mutlaka yangının söndüğünden emin olunmadan yangın yerinin terk edilmemesi gerekmektedir.
  • Gazlı yangın söndürme sistemleri içerisindeki madde bitene kadar boşaltılır fakat bu sistemler kullanılırken mutlaka maske kullanılmalı veya kullanımdan sonra kullanan kişinin oksijen alması sağlanmalıdır.

Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri Bakımı

Gazlı yangın söndürme sistemleri bakımı yangına müdahale sonrasında etrafa renk bırakmaz dumanı engeller ve yangının dağılmasını önler. Bununla birlikte gazlı söndürme sistemlerinin bakımının düzenli olarak yapılması önemlidir. Sistem üzerinde meydana gelen basınç ölçerlerin devamlı olarak test edilmesi sonrasında yangına müdahale edilmişse düzenli olarak gazların yenilenmesi gerekmektedir. FM 200 gazlı söndürme sistemleri bakımı nasıl yapılır, ne gerekir bakıldığı zaman,

  • Gazlı söndürme sistemlerinin basınç ölçerlerinin sürekli olarak test edilmesi durumunda eğer yangına müdahale edilmemişse düzenli olarak gazların yenilenmesi, eksiklerinin tamamlanması gerekir.
  • Günümüzde çoğu zaman tüketici olan kişiler riskli durum başa gelmediği sürece tehlikenin ayrımında olmazlar bu sebeple alınan yangın tüplerinin mutlaka senelik bakımının bakılması gerekir.
  • Otomatik gazlı söndürme sistemlerinde ise düzenli muayene şart olmaktadır ve özellikle resmi görevli kişilerce yapılmalıdır.

                                                       

Karbondioksit Gazlı Söndürme Sistemleri

Temiz maddelerin aksine söndürme sistemleri arasında olan karbondioksit yangın söndürme gazları yangını ısıyı değil oksijeni giderek söndürmektedir. Bu noktada karbondioksit insanların olduğu alanlarda kullanılmamalıdır. Karbondioksitli gazlı söndürme sistemleri bakıldığı zaman,

  • Karbondioksit oksijeni ortadan kaldırdığı için insanları boğabilmektedir. Bu sebeple karbondioksitli yangın söndürme sistemleri kullanıldığı zaman ortamın havalandırıldığından emin olunmalıdır.
  • Karbondioksitli gazlı söndürme kullanılacağı zaman gazlı maske kullanılabilir ve bununla birlikte kişiler ortamı havalandırabilirsiniz.
  • Trafo ve şalt odaları, jenatör odaları gibi alanlarda karbondioksitli gazlı yangın söndürme sistemleri kullanılır ve bu alan dışında kullanım alanları kontrol odaları, yanıcı ve parlayıcı sıvıların bulunduğu depolar. Yüksek gerilim odaları gibi birçok alanda kullanılabilir.
  • Karbondioksitli yangın söndürme sistemleri genel olarak büyük yangınlarda fazlasıyla tercih edilen bir söndürme sistemleridir.

Otomatik Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri

Otomatik gazlı yangın söndürme sistemleri, kullanılacağı alanın gerektirdiği koşullar doğrultusunda tasarlanır. Teknik anlamda yangının ortaya çıkması, oksijen ısı ve yanıcı maddenin birleşiminden kaynaklanır. Söndürme sistemlerinin çalışma prensibi, oksijen veya ısıyı engellemek suretiyle yangını söndürmektir. Yangınların söndürülmesi de tam olarak çıkış kaynaklarının tanınmasıyla başlayan bir süreçtir. Yangının çıkış şekli, söndürmek için kullanılacak olan yöntemi belirler.

Genellikle sudan zarar görmesi istenmeyen ortamlarda gazlı söndürme sistemlerinin kullanılması tercih konusudur. Elektronik yangın algılama düzeneğiyle eşleştirilen sistem, gazın yangın alanına etkili bir şekilde boşaltılmasını sağlar.

Otomatik Gazlı Yangın Söndürme Sistemlerinin Kullanım Alanları

Otomatik sistemin seçimi, kullanıldığı alanın gereksinimlerine göre değişkenlik gösterecektir. Sistemin kullanımı, uygulanacağı binanın yaşı konumu, kullanım şekli, iç tasarımı gibi birçok unsur da göz önüne alınarak değerlendirilir. Sistemin gazlı olması da özellikle ortamda sudan etkilenmesi istenmeyen donanımlar bulunduğu zaman tercih konusu olabilmektedir.

Otomatik gazlı yangın söndürme sistemleri, kullanım alanı belirlendikten sonra gerekli panellerin ve tüplerin yerleşimi, alanın ölçümleri doğrultusunda sağlanır. Sistem sensör aracılığıyla çalışacak, öncesinde sesli olarak çevrede bulunan insanları uyaracaktır.  Ayrıca sistem manuel olarak da devreye sokulabilmektedir.

Copyright 2022 - Fenix Yangın Söndürme Sistemleri Tüm Hakları Saklıdır.  Web Tasarım Seo Hizmeti 05380339039