Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri Dolumu
Gazlı yangın söndürme sistemleri dolumu, Otomatik gazlı söndürme sistemleri telekomünikasyon merkezleri, elektrik odaları, arşivler, müzeler ve medikal sistemler gibi özel öneme ve değere sahip mahallerde güvenle kullanılan sistemlerdir. Bu sistemlerin içerisinde kullanılan kimyasala bağlı olarak, insan sağlığına zarar vermemesi, ozona zarar vermemesi, söndürme sonrası temizlik gerektirmemesi ve korozif etki yaratmadığı için söz konusu mahallerde tercih edilebilir. Söndürücü kimyasalın yeniden dolumunda öncelikle dikkat edilmesi gereken kritik noktalar temelde şöyle açıklanabilir:
Yeniden dolum için gelen tüpün imal tarihinin 5 yılı geçmemiş olması gerekmektedir. Şayet bu süre aşılmış ise vananın basınç testine tabi tutulması gerekir.
FM200 dolumu, HFC-227ea gazlı söndürme sistemleri Piyasada adı HFC-227 ea olarak bilinen gazın kimyasal ismi heptafluoropropane’dır. Fm200 gazı renksiz ve kokusuz bir gazdır. Halon’a benzer olarak 25 ve 42 bar basınç altında silindirlere doldurularak sıvı halde depolanabilir. Halon gazına alternatif en yaygın olarak kullanılan gazdır. Halon gazının söndürme özelliği kimyasal olmasına karşın, FM200 gazının söndürme özelliği fizikseldir. Bu sistemde söndürücü olarak kullanılacak FM200 gazı, gazın depolandığı silindirler, gazın yangın çıkan mahale boşalmasını sağlayan boru tesisatı ve nozullar bulunur. Silindirleri basınçlandırmak için kullanılan itici gaz azot (N2) gazıdır. FM200 sistemindeki silindirlerin ve nozulların imalatı tarafımızca yapılabildiği gibi yurtdışından da ithal edilebilmektedir. Müşterilerin tercihlerine göre yerli üretim ya da ithal ürün seçeneklerimiz mevcuttur. Her iki sistemde de kullanılan vanalar uluslararası onaylara sahiptir:
Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri
Gazlı yangın söndürme sistemleri ,genel olarak korunacak ortamdaki malzemelerin kıymetli olduğu ve su ile söndürme sistemlerinin kullanılamayacağı yöntemlerde tercih edilmektedir. Kullanım alanlarına bakıldığı zaman seçimlerde genellikle elektrik yalıtımı gereklilik durumu gibi durumların ölçülmesi gerekir ve alnında uzman kişilerce yapılmalıdır. Gazlı yangın söndürme sistemlerinin kullanım alanlarına bakıldığı zaman,
- Yüksek, orta ve alçak gerilim odaları
- Kütüphaneler, tarihi eserlerin bulunduğu yerler.
- Yanıcı ve patlayıcı malzemelerin kullanıldığı yerler.
- Arşiv odaları, kontrol odaları ve test laboratuvarları.
- Bilgisayar odaları, kayıt depoları, elektrik kabinleri.
- Trafo ve şalt odaları, komünikasyon merkezleri.
Gazlı Söndürme Sistemleri Çalışma Prensibi
Elektronik yangınlarda gazlı yangın söndürme sistemleri oldukça etkilidir. Köpük, su veya toz söndürme sistemlerinin etkili olmadığı durumlarda kullanılabilir. Gazlı söndürme sistemleri en temiz söndürme sistemleri olmaktadır. Bu sistemin sıkça tercih edilme sebebine bakıldığında biri yangın söndürme sistemi sonrasında enkaz bırakmaması olmaktadır. Ortamdaki eşyalara zarar vermez. Gazlı söndürme sistemleri çalışma prensibi bakıldığı zaman,
- Gazlı yangın söndürme sistemleri en temiz sistemlerdir bu söndürme sistemlerinin mantığı bakıldığı zaman yanıcı madde ile oksijen arasındaki bağı yanmayan gazlar ile kesme şekline ilerlemektedir.
- Tüm yangın söndürme sistemlerinde yangını söndürmek için gaz kullanılmaz fakat özellikle elektronik bölgelerde kullanılması gerekmektedir.
- Yangın söndürme sistemleri gazlı olarak kullanıldığı zaman söndürüldükten sonra herhangi bir temizlik gerekmemektedir.
Gazlı Söndürme Sistemlerinde Kullanılan Gaz
Gazlı söndürme sistemlerinde kullanılan gaz bakıldığı zaman gazlı yangın söndürme sistemlerinde yangını bastırmak için birkaç farklı türde gaz kullanılır ve kullanılan en yaygın gazla karbondioksit ve FM200 ile FK-5-1-12 olmaktadır. Asal yani İnert gazlar ise Argon, Azot, Argonite, Inergen olabilmektedir.
Özellikle FM200 ile FK-5-1-12 gazları temiz yangın söndürme sistemi türleridir. Bununla birlikte temiz maddeler parçalara zarar vermez ve genellikle makine ve elektrikli ekipmandaki yangınları bastırmak için kullanılabilir. Güvenilir gaz çeşitleridir ve insan sağlığı için tehlikesi bulunmaz bu sebeple elektrik odaları gibi alanları koruma amacı ile için gazlı söndürme sistemleri kullanılabilir.
Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri Dolumu
Gazlı yangın söndürme sistemleri dolumu, yangın durumu insanların hayatına ve mallarına direkt olarak zarar vermektedir. Meydana gelen yangınlarda kendi içerisinde farklı sınıflara ayrılabilmektedir. Farklı sınıflara ayrılan yangınlarda farklı söndürme sistemleri ile söndürülür. Gazlı yangın söndürme sistemleri bakıldığı zaman C sınıfı kapsamında söndürülmektedir. Gazlı yangın söndürme sistemleri nasıl kullanılır bakıldığı zaman,
- Gazlı yangın söndürme sistemleri kullanılırken yangının kaynağı kesilerek soğutma işlemi uygulanır.
- Belirtilen herhangi bir yerde yangın çıkması durumunda yangına ilk müdahalenin yapılması önemlidir böylece büyük bir felaket meydana gelmez.
- Ateşe mümkün olduğu kadar yangın söndürme tüpü kullanılırken yaklaşılması gerekir. Bununla birlikte tetik mekanizmasını kilitleyen pim çıkartılır.
- Yangın söndürme sisteminde tetiğe sonuna kadar basılır. Sonrasında ise mutlaka yangının söndüğünden emin olunmadan yangın yerinin terk edilmemesi gerekmektedir.
- Gazlı yangın söndürme sistemleri içerisindeki madde bitene kadar boşaltılır fakat bu sistemler kullanılırken mutlaka maske kullanılmalı veya kullanımdan sonra kullanan kişinin oksijen alması sağlanmalıdır.
FM200 Gazı Nedir?
FM200 gazı tamamen renksiz bir gazdır bu sebeple yangın sonrasında söndürmeden kaynaklı olarak bir renk bırakmaz. Hava iletkenliği olmaz bu sebeple yangının dağılma ihtimalini en aza indirir. Dumanın yayılmasını engeller ve yangının olası boğucu özelliğini azaltır. Çevreci grupların da savunduğu bu yangın söndürme sistemi çevreye yayıldığı zaman ozon tabakasına zarar vermez. Kimyasal bir içerik olmadığı için yangın çevresindeki insanlara da zarar vermez bu yönden oldukça avantajlıdır.
FM 200 gazı kullanıldığı alanlara bakıldığında ürünlere araç gereçlere, malzeme ve maddelere herhangi bir zarar vermez ve özellikle hassas işlerde çalışan işletme ve atölyelerin başlıca tercihi olabilmektedir. Yangını algılaması ile beraber çok hızlı bir şekilde alan içerisine yayılır bu sebeple etkisini arttırır. Ayrıca FM gazı diğer söndürme sistemleri ile karşılaştırıldığında oldukça az maliyetlidir.
FM200 Gazı Fiyatları
FM200 gazı fiyatları güncel piyasa durumuna göre farklı olabilmektedir, bununla beraber FM 200 gazı diğer söndürme sistemlerine göre daha uygun fiyatlı olmaktadır. İçeriğinde bulunan karbon, hidrojen ve florin ile tamamen zararsızdır. Çeliklere, elektronik parçalara, bakırlara, kauçuklara, paslanmaz çeliklere, kurşunlara, dökme demirlere, pirinçlere, alüminyumlara kesinlikle zarar verilmez. Bu sebeple oldukça sıkla kullanılan söndürme sistemleri olmaktadır.