Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri

Gazlı angın söndürme sistemleri, genel olarak korunacak ortamdaki malzemelerin kıymetli olduğu ve su ile söndürme sistemlerinin kullanılamayacağı yöntemlerde tercih edilmektedir. Kullanım alanlarına bakıldığı zaman seçimlerde genellikle elektrik yalıtımı gereklilik durumu gibi durumların ölçülmesi gerekir ve alnında uzman kişilerce yapılmalıdır. Gazlı yangın söndürme sistemlerinin kullanım alanlarına bakıldığı zaman,

  • Yüksek, orta ve alçak gerilim odaları
  • Kütüphaneler, tarihi eserlerin bulunduğu yerler.
  • Yanıcı ve patlayıcı malzemelerin kullanıldığı yerler.
  • Arşiv odaları, kontrol odaları ve test laboratuvarları.
  • Bilgisayar odaları, kayıt depoları, elektrik kabinleri.
  • Trafo ve şalt odaları, komünikasyon merkezleri.

Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri Çalışma Prensibi

Elektronik yangınlarda gazlı yangın söndürme sistemleri oldukça etkilidir. Köpük, su veya toz söndürme sistemlerinin etkili olmadığı durumlarda kullanılabilir. Gazlı söndürme sistemleri en temiz söndürme sistemleri olmaktadır. Bu sistemin sıkça tercih edilme sebebine bakıldığında biri yangın söndürme sistemi sonrasında enkaz bırakmaması olmaktadır. Ortamdaki eşyalara zarar vermez. Gazlı söndürme sistemleri çalışma prensibi bakıldığı zaman,

  • Gazlı yangın söndürme sistemleri en temiz sistemlerdir bu söndürme sistemlerinin mantığı bakıldığı zaman yanıcı madde ile oksijen arasındaki bağı yanmayan gazlar ile kesme şekline ilerlemektedir.
  • Tüm yangın söndürme sistemlerinde yangını söndürmek için gaz kullanılmaz fakat özellikle elektronik bölgelerde kullanılması gerekmektedir.
  • Yangın söndürme sistemleri gazlı olarak kullanıldığı zaman söndürüldükten sonra herhangi bir temizlik gerekmemektedir.

Gazlı Söndürme Sistemlerinde Kullanılan Gaz

Gazlı söndürme sistemlerinde kullanılan gaz bakıldığı zaman gazlı yangın söndürme sistemlerinde yangını bastırmak için birkaç farklı türde gaz kullanılır ve kullanılan en yaygın gazla karbondioksit ve FM200 ile FK-5-1-12 olmaktadır. Asal yani İnert gazlar ise Argon, Azot, Argonite, Inergen olabilmektedir.

Özellikle FM200 ile FK-5-1-12 gazları temiz yangın söndürme sistemi türleridir. Bununla birlikte temiz maddeler parçalara zarar vermez ve genellikle makine ve elektrikli ekipmandaki yangınları bastırmak için kullanılabilir. Güvenilir gaz çeşitleridir ve insan sağlığı için tehlikesi bulunmaz bu sebeple elektrik odaları gibi alanları koruma amacı ile için gazlı söndürme sistemleri kullanılabilir.

Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri Nasıl Kullanılır?

Yangın durumu insanların hayatına ve mallarına direkt olarak zarar vermektedir. Meydana gelen yangınlarda kendi içerisinde farklı sınıflara ayrılabilmektedir. Farklı sınıflara ayrılan yangınlarda farklı söndürme sistemleri ile söndürülür. Gazlı yangın söndürme sistemleri bakıldığı zaman C sınıfı kapsamında söndürülmektedir. Gazlı yangın söndürme sistemleri nasıl kullanılır bakıldığı zaman,

  • Gazlı yangın söndürme sistemleri kullanılırken yangının kaynağı kesilerek soğutma işlemi uygulanır.
  • Belirtilen herhangi bir yerde yangın çıkması durumunda yangına ilk müdahalenin yapılması önemlidir böylece büyük bir felaket meydana gelmez.
  • Ateşe mümkün olduğu kadar yangın söndürme tüpü kullanılırken yaklaşılması gerekir. Bununla birlikte tetik mekanizmasını kilitleyen pim çıkartılır.
  • Yangın söndürme sisteminde tetiğe sonuna kadar basılır. Sonrasında ise mutlaka yangının söndüğünden emin olunmadan yangın yerinin terk edilmemesi gerekmektedir.
  • Gazlı yangın söndürme sistemleri içerisindeki madde bitene kadar boşaltılır fakat bu sistemler kullanılırken mutlaka maske kullanılmalı veya kullanımdan sonra kullanan kişinin oksijen alması sağlanmalıdır.

Karbondioksit Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri

Temiz maddelerin aksine söndürme sistemleri arasında olan karbondioksit yangın söndürme gazları yangını ısıyı değil oksijeni giderek söndürmektedir. Bu noktada karbondioksit insanların olduğu alanlarda kullanılmamalıdır. Karbondioksitli gazlı söndürme sistemleri bakıldığı zaman,

  • Karbondioksit oksijeni ortadan kaldırdığı için insanları boğabilmektedir. Bu sebeple karbondioksitli yangın söndürme sistemleri kullanıldığı zaman ortamın havalandırıldığından emin olunmalıdır.
  • Karbondioksitli gazlı söndürme kullanılacağı zaman gazlı maske kullanılabilir ve bununla birlikte kişiler ortamı havalandırabilirsiniz.
  • Trafo ve şalt odaları, jenatör odaları gibi alanlarda karbondioksitli gazlı yangın söndürme sistemleri kullanılır ve bu alan dışında kullanım alanları kontrol odaları, yanıcı ve parlayıcı sıvıların bulunduğu depolar. Yüksek gerilim odaları gibi birçok alanda kullanılabilir.
  • Karbondioksitli yangın söndürme sistemleri genel olarak büyük yangınlarda fazlasıyla tercih edilen bir söndürme sistemleridir.

Argon Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri

Argon gazı doğada bulunan doğal bir gazdır bu sebeple doğaya herhangi bir zararı olmaz. Kimyasal gaz grubunda olmadıkları için geri dönüşümlü gazla arasında da gösterilmemektedir. Bu özelliğinden dolayı argon gazlı söndürme sistemleri birçok alanda kullanılıyor ve yangın felaketlerine karşı alınan önlemler arasında bulunmaktadır. Yangın söndürücü gaz formülü arasında yer alan Argon maddesinin özellikleri,

  • Argonite, azot ve inergen gazların kimyasal birleşimi argon gazlı söndürme sistemleri oluşturur.
  • Argon gazlı söndürme sistemleri tamamen kokusuz ve renksizdir ve iletken de değildir, küresel ısınmaya etkisi olmadığı için azon tabakasına zarar vermez.
  • Yangın anında Argon gazlı söndürme sistemleri mekandaki oksijeni azaltır ve arkasında kalıntı bırakmaz, ekstra bir temizliğe gerek kalmaz.
  • 60 saniyede boşalması ile yangını tamamen boğucu etki ile sararak etkisiz hale getirir, kullanıldıktan sonra dolumu rahatlıkla yapılabilmektedir.
  • Argon gazlı söndürme sistemlerinin kullanıldığı alanlar genel olarak hava limanı, metro, raylı sistemlerinin olduğu yerler, kimya depoları, gaz sanayi tesisleri, kütüphaneler gibi birçok alanda olabilmektedir.

İnert Gazlı Söndürme Sistemleri

Yangın tehlikesi yüksek olan alanlarda kullanılan ve büyüme ve yayılma ihtimalinin güçlü olduğu durumlarda kullanılır. İnert gazlı söndürme sistemleri hassas alanlarda ve kıymetli olan alanlarda kullanılmaktadır. İnert yangın söndürme sistemleri bakıldığı zaman elektriği iletmeyen bir maddedir. Arkasında kalıntı durumu bırakmaz ve özellikle yanıcı sıvıların bölgesinde meydana gelen alanlarda ve gizli yangınlarda oldukça etkilidir.

Birincil yangın türlerine hızlı bir şekilde etki eder ve bu sebeple inert gazlı söndürme sistemleri devam yangınlarının önlenmesinde sıklıkla kullanılır. Özellikle elektronik ekipmanların yer aldığı bölgelerde yangına müdahale sistemi olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte köpük ve suyun kullanıldığı söndürme sistemlerine göre daha etkilidir ve daha az zarar verir.

Pano İçi Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri

Pano içi gazlı yangın söndürme sistemleri, patlama ve benzeri tehlikelere karşı kapalı pano içlerinde kullanılan otomatik yangın söndürme sistemleridir. Sistem, yaklaşık 100 Cº’de alarm durumuna geçen ısı sensörü sayesinde sesli alarma gerek duymaksızın pano içindeki yangını söndürme prensibine dayanır. 1 adet pano içi gazlı yangın söndürme sistemi, 8,5 m³ hacme varan bir bölüm korunabilmektedir. Sensör aracılığıyla tetiklenen sistem içerisindeki söndürme ajanı, püskürerek yangını söndürür.

 

                                            

Copyright 2022 - Fenix Yangın Söndürme Sistemleri Tüm Hakları Saklıdır.  Web Tasarım Seo Hizmeti 05380339039